Flori, fete și băieți

Un prieten îmi spunea mai demult că are oroare să cumpere flori pentru gagică-sa. Se rușina când oamenii se uitau lung la el pe stradă și când vecinii îl salutau pe scara blocului, zâmbindu-i cu subînțeles. Ba chiar și câinii cartierului îl lătrau la intrarea pe alei.

Bărbații sfioși, spre deosebire de mine, eu fiind un adult cu o desăvârșită siguranță de sine, șovăiesc la intrarea în florărie mai ceva ca la dentist. Dacă n-ar fi un gest bizar, majoritatea ar dori să poarte cagulă, sau chiar un ciorap de damă pe față, să ia primul buchet deja făcut, să lase banii potriviți și să dispară, ținând buchetul la spate.

Odată pe stradă trebuie aplicată o strategie optimă pentru ascunderea buchetului, în funcție de tipul acestuia. Cele mai nasoale, aud de la diverși prieteni timizi, sunt alea care nu se pot ține în jos. Pe astea n-ai cum să le ascunzi la spate, fără să ții mâna într-o poziție incomodă, care nu numai că-ți va amorți, dar va atrage și privirile celor din jur.

Cercetătorii americani au descoperit că în lumea bărbaților, a cumpăra flori unei femei care ți-a căzut cu tronc, e motiv de făcut mișto. Asta declanșează un sentiment de solidaritate în alte fete, martore la eveniment. Faci o glumă nevinovată la adresa nefericitului, despre freziile pe care le-a oferit unei fete și alta îți sare la beregată. „Ce-ai, mă, cu el? Ce, nu se mai pot face gesturi din astea romantice?”

Comunitatea științifică a facut un studiu utilizând două stereotipuri legate de comportamentul masculin, și anume afinitatea pentru bere și pentru fotbal. Au urmărit felul în care reacționează femeile când gestul de a cumpara flori pentru o gagică este ca și cum ai cumpăra bere ca să vezi un meci cu prietenii. Li s-a spuns că prietenii masculi încuviințează acest gest prin remarci prietenești de tipul: „Coaie, dacă dai pe la supermarket, nu cumperi și niște flori pentru Ileana? Am văzut o tanti în față la Megaimage cu niște gladiole superbe.”

Studiul a scos la iveală ceva șocant. Cumpăratul florilor ar ajunge astfel o activitate de rutină. A oferi flori iubitelor și nevestelor ar cădea în ordinar până la derizoriu. Ce fată și-ar mai dori flori în aceste condiții?! Suferința. Umilirea publică. Ironia amicilor. Acestea trebuie să însoțească oferitul florilor, pentru a fi apreciate.

În concluzie, dragi cititoare, când mai auziți o ironie la adresa unui aducător de flori, încurajați-l pe cel care-a făcut-o, ba chiar puteți completa și voi cu o ghidușie bine ticluită. Altfel se duce naibii gestul romantic.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *