Robotronii

M-am hotărât să scriu despre un subiect pe care l-am mai dezbătut acum câțiva ani împreună cu niște prieteni de-ai mei din mediul științific românesc.

Poate vă mai amintiți, voi cei de cu vârste cuprinse între 30 de ani, de emisiunea lui Alexandru Mironov de pe vremuri. Știință și Imaginație parcă se numea. Programul plin de știință și imaginație includea un serial talk-show cu doi băieți cu vârste cam pe la 10 ani, care sfărâmau cu geniul lor ecranele teveurilor alb negru, sau chiar și color pe alocuri.

Cei doi vorbeau altă limbă, un fel de engleză marțiană, pomenind niște entități la care doar dacă încercai să te gândești puteai fi răpit de extratereștrii. Robotroni, hadroni, atlantykroni. Băieții aveau multă știință și imaginație de împărtășit lumii cu mațele goale din fața teveurilor alb-negru, sau chiar și color pe alocuri.

Discuțiile între vecini seara pe bancă la bloc mă făceau să mă simt ultimul elev. În timp ce eu mă chinuiam cu problemele din culegerea de Petrică, băieții ăia descifrau misterele universului. Nu-i exclus să fi vorbit chiar de bosonul Higgs, dar ce să înțeleagă un neștiutor ca mine, preocupat îndeosebi de campionatul de pătrățel pe scări de bloc.

Știrea recentă cu bosonul m-a făcut să-mi reamintesc de cei doi geniali. Am întrebat din nou câțiva prieteni din mediul academic și din câteva cercuri științifice în care mă învârt și nimeni n-a mai auzit nimic. Mai știe cineva dintre voi, cei 3 cititori ai acestui blog, ceva de ei? Au plecat din țară? Au spațiu în emisia OTV?

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *